• Dit event is voorbij.

Afgelast !!!Kempenkring “Martin Luther (1483-1546): echtgenoot, vader, leraar”

18-januari Tijd: 20:00 - 21:30

Martin Luther (1483-1546): echtgenoot, vader, leraar

!! I.v.m. ziekte van de presentatrice is deze avond afgelast!!!

Spreker:           Christa Boerke

Plaats:              Protestantse Kerk,

Markt 38, Eersel

Datum:             Donderdag 18 januari 2018

Aanvang:          20.00 uur

Coördinator:      Jan Peelen

In het Lutherjaar 2017 is over Luther heel wat gezegd en geschreven. Vijfhonderd jaar geleden publiceerde hij zijn 95 stellingen tegen de kerk en de theologie van zijn dagen. Daarmee legde hij de basis voor het ontstaan van het protestantisme. Kerk en maatschappij werden hierdoor blijvend beïnvloed. De Reformatie heeft echter ook in het persoonlijk leven van velen diep ingegrepen. Dat geldt in de eerste plaats voor Luther zelf. Deze lezing gaat daarom in op de betekenis van de Reformatie voor Luthers eigen leven, thuis en op zijn werk. Van een monnik werd hij een echtgenoot en vader van zes kinderen. Als hoogleraar sloeg hij in zijn onderwijs nieuwe wegen in. Zijn huis werd een toevluchtsoord voor velen die zijn hulp zochten. Van al deze dingen kan gezegd worden dat zij rechtstreeks voortvloeiden uit zijn theologie, die niet alleen op de kerk maar ook op het dagelijks leven van mensen inwerkte. Hoewel tijd en omstandigheden inmiddels danig veranderd zijn, valt hierover bij Luther nog altijd veel te ontdekken. Sommige dingen zullen bij ons als mensen van de 21e eeuw tegenspraak of vervreemding oproepen, andere juist weer herkenning en instemming. In elk geval zullen we Luther via deze lezing eens van een andere kant leren kennen.

Drs. Christa Boerke (1963) is docent (Nederlandse) kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Apeldoorn.

18-januari
Kosten: