Kabinet Orgel

Het orgel in de deze kerk is van het jaar 1825.

Het is gebouwd door de orgelbouwer P.J. Geerkens en werd gerestaureerd rond de jaren 1965/1966 door de firma Van Vulpen te Utrecht.

Het orgel in de kerk der Hervormde gemeente aldaar Bladel is een groot kabinet- of huis­orgel, aangekocht te Dordrecht.

Kabinet Orgel

Is aldaar ge­plaatst en voor dezen kerk ingericht in 1834 door P. J. Geerkens en Zoon, orgelmakers te Dordrecht. Ingewijd door den leeraar dezer ge­meente 9 november van hetzelfde jaar. Heeft 8 stemmen, een handclavier, geen pedaal en een blaasbalg. Broekhuyzens mededeling is slechts gedeelte­lijk juist.

Het kabinetorgel werd niet door Geerkens, maar door B. P. van Hirtum geleverd blijkens een aan hem betaald bedrag van f 605,10 voor de aanschaf en plaatsing van een orgel, het eerste in dit uit 1821 daterende Waterstaatskerkje.

De kosten waren f 26.000,–.

Het is een zogenaamd “Kabinetorgel”. Van dit type orgels zijn er nog maar vier in Nederland.

De kerk zowel als het orgel staat onder toezicht van Monumentenzorg.

Samenstelling van het Orgel

Bouwer: Pieter Johannes Geerkens & Zn., Dordrecht 182  vóór;  groot kabinet- of huisorgel M I:
Dispositie

• Manuaal C-e”’
  • Quint 3′ discant
  • Praestant 8 discant
  • Fluit 4
  • Holpijp 8′
  • Octaaf 2
  • Praestant 4′
  • Superoctaaf 1 bas
  • Geen pedaal
    Ventiel
    Windvoorziening een magazijnbalg met schepbalg

Het manueel

• Het manueel heeft een omvang van C – f3.
  • Praestant 8′ discant, Holpijp 8′, Praestant 4′,
  • Fluit 4, Quint 3′ discant, Octaaf 2′, Superoctaaf 1′ bas
  • De praestant 8′ is een discantregister beginnende bij c1
  • De superoctaaf 1′ heeft een omvang van C – b,

terwijl de quint 3′ de afstand c1 – f3 in beslag neemt.

Manueel Kabinet orgel

De overige stemmen lopen over de gehele omvang
van het manueel.

Renovatie 2018

In 2018 is er een renovatie uitgevoerd op dit orgel. Hierbij is de hoofbalg voorzien van een nieuwe leren bekleding. Daarnaast is ook de schepbalg weer in oude glorie hersteld zodat ook het trapmechaniek weer volledig bruikbaar is.  Ook is het orgel weer volledig gestemd.

De renovatie is uitgevoerd door de firma van Vulpen.

Deze renovatie is financieel mogelijk gemaakt mede door:

• Prins Bernard Cultuur Fonds
  • Mij van Welstand.
  • UNITAS
  •  Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
  •  Giften en collectes