Radio Uitzendingen

Wekelijkse Uitzendingen

Wekelijks worden de kerkdiensten uitgezonden via Kempen FM en zijn onderdeel van het programma Kerkelijke informatie..
Dit programma wordt elke zondag van 9:00 tot 12 :00 uur uitgezonden en kan worden beluisterd via de ether op respectievelijk FM 97.2 Mhz of 105.7 Mhz en in de regio op de kabel op FM 94.4 Mhz.
Mocht u buiten het bereik van de zender of kabel zijn dan kunt u ook live  de uitzending beluisteren via het internet.

Programma “Kerkelijke informatie”.

Dit drie uur durend programma bestaat in grote lijnen uit 3 onderdelen en wordt volledig uitgezonden vanuit de kerk in Bladel.

Vanaf 9:00 uur begint het programma met mededelingen en interviews aangaande plaatselijke kerkelijke informatie  afgewisseld door muziek.

Om 10:00 wordt de kerkdienst live uitgezonden en sinds kort wordt die niet meer afgebroken door het nieuws van 11:00 uur maar kan de gehele dienst volledig uitgezonden worden.  Naar afloop van de dienst wordt geleidelijk het normale programma van Kempen FM weer voortgezet.

radio-001

Hoe is het ontstaan de kerk op de radio?

Wim verteld.

“Toen we zo’n jaar of twintig geleden onze gedachten lieten gaan over het thuisbrengen van de kerkdienst had ik niet kunnen verwachten dat ik nu nog steeds met dit onderwerp bezig zou zijn.
De eerste ideeën kwamen indertijd van dominee Kamman, die had kennis gemaakt met kerktelefoon en dat leek hem wel wat voor Bladel, vooral omdat ook toen al het aantal ouderen behoorlijk toenam.

Na veel wikken en wegen, want dat is de kerk eigen, werd besloten om kerktelefoon aan te bieden aan onze leden.

De kosten waren gering want de kerk betaalde bijna alles.
Helaas werd het project geen groot succes, na veel geleur hadden we uiteindelijk 7 aansluitingen.

Eén daarvan was in het verzorgingscentrum, wat toen nog gewoon Bejaardenhuis heette, met de afspraak dat elke zondag deze aansluiting op de vierde lijn van de huisomroep zou worden aangesloten.

Uiteraard werd dit zeer regelmatig vergeten en zo luisterde er uiteindelijk nog maar een klein handjevol mensen.

De toenmalige lokale omroep Radio Hoogeloon leek mij een veel beter alternatief, dus werd na moeizame onderhandelingen overeenstemming bereikt met het toenmalige stichtingsbestuur.
Veel zag men er niet in en de voorwaarde was dat ook de katholieke kerk mee moest doen. Zo gezegd zo gedaan, elke week een kerkdienst.
Eén week een Katholieke en de daaropvolgende week wij als Protestanten, dus 26 keer per jaar.
Vanaf het begin was de animo bij onze katholieke broeders minimaal, een van de toenmalige pastoors huldigde de mening, “wie naar de kerk wil die komt maar.
Dat er ook veel gelovigen waren die dat eenvoudig niet meer konden werd voor het gemak maar even vergeten.

Protestants Bladel was daarentegen bijzonder gecharmeerd van deze nieuwe mogelijkheid het geloof uit te dragen en er werd op bescheiden schaal geïnvesteerd in apparatuur.
Uiteindelijk, in september 1989, ging de eerste uitzending vanuit de kerk de lucht in: de intrede van Ds. de Vries.

De eerste jaren waren moeilijk: het voorprogramma moest op cassette- bandjes worden opgenomen en alles wat het maar even gemakkelijk zou maken, ontbrak.
De medewerking van Ds. de Vries was groots, ondanks zijn ziekte produceerde hij elke week weer zijn column. Zelfs toen hij in het Eindhovense ziekenhuis lag ben ik persoonlijk met een cassetterecorder naar hem toe geweest om daar een opname te maken.
Ook Ds. Kaper heeft veel columns geproduceerd maar toch nam bij de meeste kerkenraadsleden de animo om ook eens iets te zeggen niet toe Steeds meer kwam en komt het neer op enkele goedwillenden zoals bijvoorbeeld Wim Oosthoek die regelmatig boeiende en interessante stukjes aanlevert In 2003 was de medewerking van de Katholieke kerk tot het nulpunt gedaald, reden waarom de lokale omroep, ondertussen tot Kempen FM omgeturfd, er de brui aan gaf en ons verzocht elke week een uitzending te verzorgen.

En dat doen we dus, nu met modernere apparatuur, alweer bijna 5 jaar. De medewerking van de Katholieke kerk is weer aanwezig in de persoon van Dhr. Geboers, die elke week een facet van het R.K. geloof belicht.
De computer helpt behoorlijk bij het samenstellen van de programma’s.

Wat vroeger een gok was en soms vier keer over moest kan tegenwoordig simpel op het videoscherm worden gemonteerd, vrijwel foutloos.
Het gebrek aan medewerkers is eigenlijk ons grootste probleem op dit moment.

Maakten we tot begin dit jaar alleen op verzoek een videoband van de dienst, vanaf nu wordt elke dienst op dvd opgenomen.

In principe uiteraard, want de techniek en de mens kunnen falen, dus absolute garantie dat als u maar roept de dienst ook beschikbaar is kan ik u niet geven.
Is het echt belangrijk voor u dan kan van tevoren bestellen toch nog wel aan te raden zijn, dan doen we extra ons best. Wilt u dus een dienst nog eens bekijken en heeft u een dvd speler dan staat niets u meer in de weg.
Neemt u maar contact met ons op om de dvd te lenen.
Graag wel zorgvuldig behandelen en na een tijdje de dvd retour.
Houden mag natuurlijk ook maar dat kost uiteraard wat geld.

Het toeleveren van de dienst op VHS band is helaas niet meer mogelijk.

Goed, denkt u er eens over of u ook een bijdrage zou kunnen en willen
leveren en zo ja dan horen wij dit graag.”

Wim Morauw.

Tel 0497 382228