Taalondersteuning Vluchtelingen in Bladel en Reusel

In 2017 verlegt de Diaconie haar aandacht voor Vluchtelingen naar het integreren in de Nederlandse samenleving, bij ons in Bladel en Reusel. Samenspraak de Zaligheden is dan ook een van onze zes lokale projecten. Er zullen dit jaar twee collecten worden gehouden voor de Samenspraak.

Samenspraak de Zaligheden is een vrijwilligersorganisatie, die in de gemeenten Bladel, Eersel en Reusel- de Mierden probeert zoveel mogelijk statushouders en andere anderstaligen extra oefening te geven in de Nederlandse taal. Tenslotte is kunnen praten en lezen in het Nederlands de beste manier om in de gemeenschappen  mensen te leren kennen en mee te doen in het dagelijkse leven.

Ze doen dat via individuele trajecten waarbij een vrijwilliger bij de anderstalige thuis komt, en via het taalcafé, waar groepen anderstaligen en vrijwilligers samenkomen om Nederlands te oefenen.

Dankzij de vele vrijwilligers kunnen ze heel veel anderstaligen ondersteunen. De gemeenten geven  een kleine financiële bijdrage via het Rode Kruis de Zaligheden, waar Samenspraak een onderdeel van is. Ze kunnen daar gedeeltelijk scholing van de vrijwilligers mee betalen en soms enkele reiskosten. Er is echter grote behoefte aan o.a. schriften, pennen voor de deelnemers en ondersteunend materiaal voor de vrijwilligers. Op dit moment ( per jan 2017) worden 80 anderstaligen ondersteund.  Binnenkort volgen er  zeker nog 50.

Mevrouw van Rossum, onze contactpersoon, vertelt hierover in een interview bij KempenFM.

Dit project wordt van harte aanbevolen en ondersteund door de Diaconie van Bladel.

 

Andere initiatieven voor Vluchtelingen: Kleding en spullen
Wat betreft het inzamelen van kleding en spullen: deze worden niet alleen onder statushouders verdeeld, maar bereiken ook andere organisaties waar de Diaconie mee samenwerkt (Leger des Heils, Voedselbank, Jacobushoeve en alwaar verder nood is). De taak van het verzamelen en verder verdelen heeft Francien op zich genomen. Ons D-team nodigt u daarom uit deze goederen in goede staat bij haar in te leveren (Francien de Kruijf, telefoon 0497 – 38 22 28).

Zo kunnen we, op onze bescheiden schaal, woorden omzetten in daden.

 

Onderdeel van de combinatie PKN-De Kempen