BOEi neemt Witte Kerkje en naastgelegen gemeenschapshuis in Bladel over

6 mei 2019 • Door Redactie • Bron: Persbericht BOEi

BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, neemt in Bladel het rijksmonumentale ‘Witte Kerkje’ en de naastgelegen gemeenschapshuis ‘De Dissel’ over van de Protestantse Gemeente te Bladel. Die tekent voor de komende vijf jaar een huurovereenkomst zodat de kerkelijke activiteiten op eenzelfde wijze kunnen worden voortgezet. Naast de kerkgemeente maken een zorginstelling en een logopediste gebruik van het gemeenschapshuis.

Witte-Kerkje-Bladel-Foto-BOEi-Jan-van-Dalen

De kerk werd in 1820 gebouwd ten behoeve van de protestantse eredienst, vlak achter het toenmalige burgemeestershuis aan de markt. Het kerkje is een voorloper van het type kerkjes dat vanaf 1824 werd ontworpen onder regie van het Ministerie van Waterstaat en wordt daarom ook wel ‘Waterstaatskerkje’ genoemd. Een soortgelijk kerkje is ook te vinden in de buurgemeenten Hoogeloon, Eersel en Bergeijk. Het gebouw is voorzien van een bijzondere, wit gepleisterde voorgevel en een monumentaal kabinetorgel uit 1825, een type waarvan er nog maar vier in Nederland zijn.

Het naastgelegen gemeenschapshuis is ook sinds 1820 in eigendom van de Protestantse Gemeente maar werd pas vanaf 1971, na een grondige verbouwing, gebruikt als gemeenschapshuis. Vóór die tijd werd het verhuurd als woonhuis met stal en later als sigarenfabriekje. In 2008 is het gebouw geheel gerenoveerd.

Piet Matthijsse, kerkrentmeester Protestantse Gemeente te Bladel: “Onze gemeenschap is hecht en actief, maar stelde wel steeds meer vraagtekens bij het onderhoud van het gebouw in de nabije en verre toekomst. De overdracht van het gebouw aan BOEi stelt ons in staat om de kerkelijke activiteiten, waaronder onze kerkdiensten in het Witte Kerkje die een belangrijke plaats innemen, voort te zetten en tegelijkertijd ontzorgd te worden op het gebied van onderhoud, beheer en verantwoordelijkheid voor dit fraaie Rijksmonument.”

Sylvia Pijnenborg, directeur religieus erfgoed BOEi: ‘Er is altijd goed voor deze Brabantse ‘parel’ gezorgd en we doen vanuit BOEi de belofte dat in de toekomst voort te zetten. In de vraag naar ‘ontzorging’ staat de Protestantse Gemeente te Bladel niet alleen: steeds vaker krijgen we dergelijke verzoeken van kerkgemeenten. Wanneer het aantal kerkgangers en vrijwilligers bij een kerk terugloopt, is er minder tijd voor randzaken en groeit de behoefte om het eigendom – en daarmee het beheer en onderhoud – bij een organisatie als de onze neer te leggen.”

Over BOEi
BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. De organisatie, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, richt zich op het ontsluiten van Nederlands erfgoed voor burgers en het ontsluiten en doorgeven van haar verhalen aan navolgende generaties in Nederland. Restauratie en herbestemming
gebeurt met veel oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Zie ook www.boei.nl voor onze missie, projecten en aandeelhouders.

Over de Protestantse Gemeente te Bladel
De geschiedenis van de Hervormde Gemeente te Bladel gaat terug naar de 16e eeuw. De gemeente zelf bestaat uit ca. 220 geregistreerde leden en doopleden. De Protestantse Gemeente te Bladel werkt sinds medio 2011 samen met vijf buurgemeenten in de regio, namelijk met de protestantse gemeenten in Veldhoven, Valkenswaard, Hoogeloon-Eersel, Waalre en Bergeijk. Deze gemeenten hebben daartoe de volgende afspraak gemaakt: door bundeling van krachten, zowel professioneel als vrijwillig, willen we duurzaam blijven voldoen aan de behoeften van onze gemeenten; op die manier willen we goed blijven functioneren. Zie verder https://www.pkn-bladel.nl.

Voor meer informatie:

Michiel Rohlof, Hoofd Communicatie, Marketing & Fondsenwerving BOEi T. 033 760 0814 M. 06 155 204 18 E m.rohlof@boei.nl

Communicatie BOEi
E communicatie@boei.nl

Projecten van BOEi worden mede mogelijk gemaakt door: