Afsluiting Project Nonnenmeisjes Nepal per 1 mei 2017

Sinds een paar jaar ondersteunde de Diaconie van PKN Bladel, met hulp van de gemeenteleden, een persoonlijk project van Bernice in Nepal. Diep in het Himalayagebergte, in de Tsumvallei woonden jonge nonnenmeisjes. Bernice is daar verschillende keren voor langere perioden geweest om de meisjes les te geven. In april 2015 verwoestte de aardbeving zowel het kliniekje waar de meisjes woonden, als het klooster waar ze later zullen gaan wonen. Na tijdelijke huisvesting in een vrijwel verlaten kloostertje hogerop in de vallei hebben de negen nonnetjes in december 2016 de Tsumvallei verlaten en zijn in maart 2017 in een klooster bij Dharamsala in de Indische Himalaya uitgekomen.

Het klooster waar ze nu wonen, is een schitterend, nieuw, stijlvol gebouw waar zo’n 50 etnisch Tibetaanse nonnen wonen. Deze nonnen volgen een gedegen 12-jarige boedhistische opleiding.

De meisjes van Bernice zijn net in het eerste leerjaar begonnen. Er wordt Engels onderwezen, Tibetaans lezen en schrijven maar vooral boedhistische vakken, waaronder filosofie en debatteren. In het overvolle lesprogramma is geen plaats voor algemene vakken, zelfs geen rekenen of de Hindische taal (die door de Indische hindoes in de dorpen rondom het klooster wordt gesproken).

Door deze omstandigheden krijgen de meisjes nu eindelijk een ‘vakopleiding’, want in Tsum kregen ze nauwelijks begeleiding bij hun eindeloze meditatiesessies, en daar is Bernice heel blij om. En wij als Diaconie ook. Het is niet duidelijk hoe lang de meisjes in dit opleidingsinstituut mogen maar het plan lijkt dat ze pas terug naar Tsumvallei zullen gaan als hun klooster daar hersteld is, wat zeker nog een aantal jaren zal duren vanwege beperkte beschikbaarheid van werklui en financiën.

Voor de Diaconie is dit een mooi moment om dit project af te sluiten, zoals ook Bernice zelf aangaf, en op zoek te gaan naar een nieuw project.

We danken alle gulle gevers van de afgelopen jaren voor hun steun!

Namens de Diaconie,

Anita Weststrate, voorzitter Diaconie, 1 mei 2017

 

 

 

Onderdeel van de combinatie PKN-De Kempen