• Dit event is voorbij.

Kempenkring Lezing Hildegard van Bingen,

17-januari Tijd: 15:00 - 16:00

Hildegard van Bingen,

Haar leven en haar mystieke werk

Spreker           :     dhr. H. Teerhöfer

Plaats               :     De Ster,

Domineestraat 8b, Bergeijk

Datum              :     Donderdag 17 januari 2019

Aanvang          :     15.00 uur

Coördinator    :     Barend de Graaf

In deze lezing worden we meegenomen in de wereld van de prachtige kleurrijke miniaturen van het mystieke werk de Scivias, ofwel het Boek van de Goddelijke werken uit 1151, van Hildegard van Bingen.

Daarnaast gaat het ook over de mystieke gedichten van deze twaalfde-eeuwse mystica. Tevens gaan we luisteren naar de muziek die zij heeft geschreven.

De Scivias is het meest bekende werk van Hildegard van Bingen, mede door de prachtige miniaturen, die zij erin liet opnemen. Het betekent: Ken uw wegen”. De wegen die bewandeld moeten worden om tot God te komen, tot aan de voleinding der schepping. In zesentwintig visioengedeelten geeft Hildegard haar boodschap aan ons door vanaf de Schepping, via Mozes en de profeten naar Jezus en de kerk.

Hildegard was haar tijd ver vooruit en een vrouw met charisma, wilskracht en geestkracht binnen de kerk van toen met een grote zeggingskracht voor mensen in kerk en samenleving anno 2019.
Haar boodschap is dat we ons, ondanks onze zelfverzekerdheid in deze geseculariseerde samenleving, blijvend moeten realiseren dat we afhankelijk zijn van de Schepper, de natuur en haar onuitsprekelijke schoonheid.

Herman Teerhöfer (1975) studeerde pastoraaltheologie aan de Universiteit van Tilburg en heeft een tweejarige postacademische klinische pastorale vorming afgerond aan de Radboud universiteit in Nijmegen. Hij is als geestelijk verzorger en theoloog werkzaam in drie verpleeghuizen en in de palliatieve zorg in Tilburg. Ook is hij verbonden als conferentiespreker aan de Karmel in Oirschot en geeft hij regelmatig lezingen in bezinningscentra en voor kerkelijke organisaties.

17-januari
Kosten: