• Dit event is voorbij.

Gastspreker is Chantal Walg, schrijver van het boek ‘Gezond centraal’

28-maart Tijd: 20:00

Gratis

Gastspreker is Chantal Walg, gezondheidswetenschapper en schrijver van het boek ‘Gezond centraal’.

Ze werkte samen met Machteld Huber aan een pilot rond positieve gezondheid in Noord Limburg. De avond begint om 20.00 uur. Welkom!

Positieve gezondheid In 2013 heeft Machteld Huber, arts en onderzoeker, een nieuwe dynamische omschrijving van gezondheid geïntroduceerd, die ook internationaal steeds meer belangstelling krijgt. In haar concept is gezondheid ‘het vermogen van mensen om zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.’ In dit concept van ‘Positieve gezondheid’ is de denkrichting dus anders dan vroeger. Hier wordt niet uitgegaan van de vraag naar aanwezigheid of afwezigheid van ziekte, maar is de vraag: hoe staat deze mens in het leven, hoe ga je om met wat je in het leven overkomt? Mensen kunnen naast hun ziekte in veel andere opzichten gezond functioneren in de samenleving!

Naast deze verandering van denkrichting vind ik zelf van groot belang dat Huber in haar vervolgonderzoek naar de verschillende factoren die belangrijk zijn voor onze gezondheid spiritualiteit een prominente plek geeft. Goed in je vel zitten is afhankelijk van je lichamelijke en mentale conditie, van je sociale relaties, van de balans tussen werk en vrije tijd, allemaal waar. Maar net zo belangrijk is volgens Huber de spirituele- ofwel existentiële dimensie. Geen goede gezondheid zonder aandacht voor zingeving en levensvragen. Laat dat nu net datgene zijn wat wij als kerken in huis hebben! Alleen is het wat mij betreft wel de vraag hoe we dat beter over het voetlicht kunnen brengen.

Over die vraag en over positieve gezondheid gaat het op 28 maart a.s. in de Ontmoetingskerk in Valkenswaard.

28-maart
Kosten: