“ONDERZOEK ALLES, BEHOUD HET GOEDE”

Kempendienst 10-03-2019 in Bladel In ‘het Witte Kerkje’, in Bladel

De Boekenwurmen, lezen en discussiëren met elkaar. Zij zijn op zoek naar waarheden. We horen meningen van elkaar en proberen daarmee een eigen meningen te vormen. En zo kwam het thema op: Onderzoek alles, behoud het goede. Een uitspraak van Paulus in een brief aan de Thessalonicenzen, die erop gericht is om predikers in die tijd te toetsen op waarheid.

Toen we kennis maakten met het boek ‘Filosofen op de kansel’ en wij daaruit een dienst voor 10 maart wilden gaan maken, kwam als eerste de vraag: welke filosoof gaan we behandelen? Tja – zoveel mensen, zoveel wensen … er kwam wel een redelijk rode draad uit, maar verschil van mening blijft er altijd… Kierkegaard spreekt aan, Augustinus van Hippo, die op zijn beurt duidelijk geïnspireerd wordt door Plato … en wat te denken van Hannah Arendt, de enige vrouwelijke filosoof die in het boekje is opgenomen…

Rode draad: we hebben de vrijheid om keuzes te maken. En om een goede keuze te kunnen maken ga je op zoek naar de waarheid… Maar wat is waarheid? Die vraag is niet altijd gemakkelijk te beantwoorden. Alles wat er geschreven wordt kan als waarheid worden gezien. Vroeger waren we daartoe ook echt geneigd. We vinden nu dat we de Bijbel ook steeds meer naar onze huidige tijd mogen vertalen, er altijd mee mogen blijven ‘stoeien’. Er blijken vaak meer versies van de waarheid te bestaan. Wat we van kindsbeen af voor waar hebben aangenomen, blijkt niet altijd vanzelfsprekend de waarheid te zijn.

Vrijheid is ons grootste goed maar brengt ook grote verantwoordelijkheden met zich mee. Vrijheid van meningsuiting is wel alles mogen zeggen, maar ook respect hebben voor de mening van een ander en accepteren dat een ander een andere mening mag hebben. Laten we luisteren naar elkaar.

Een paar impressies van deze bijeenkomst